به گزارش زیپو کالا به نقل از خبر آنلاین، مدیرکل حقوقی و امور مجلس ستاد مبارزه با موادمخدر، از ضابطه مند شدن کشت شاهدانه صنعتی و شقایق ایرانی (براکتئاتوم) برای اولین بار در دولت چهاردهم با شرایط تحت کنترل اطلاع داد و اظهار داشت: این اقدام با هدف سودجستن از ظرفیتهای اقتصادی و دارویی این گیاهان، تأمین مواد اولیه دارو، تقویت اقتصاد مقاومتی و پیشگیری از انحراف در کشت و برداشت آنها انجام شده است و در تولید صنعتی و دارو باعث خودکفایی خواهد شد.
دکتر محمد ترحمی، مدیرکل حقوقی و امور مجلس ستاد مبارزه با موادمخدر، درباره ی ابلاغ دستورالعمل کشت شاهدانه صنعتی اظهار نمود: با ابلاغ دستورالعمل نظارت بر کشت شاهدانه صنعتی با شرایط تحت کنترل، کشت این گیاه مجاز اعلام گردید.
وی اضافه کرد: بمنظور تقویت اقتصاد مقاومتی و سودجستن از مزایای کشت شاهدانه صنعتی، ایجاد صنایع تبدیلی بومی و دانش بنیان، تولید نهاده های غذایی و مصنوعات صنعتی حاصل، مواد اولیه دارو و ایجاد اشتغال پایدار در این مورد، دستورالعمل نظارت بر کشت شاهدانه صنعتی برای اجرا ابلاغ گردیده است.
ترحمی افزود: مستند به ماده ۲۸ کنوانسیون واحد مواد مخدر مصوب ۱۹۶۱ میلادی و قانون الحاق دولت ایران مصوب ۱۳۵۱ به معاهده مذکور و از آنجا که برابر ماده ۲ قانون مبارزه با موادمخدر مصوب ۱۳۶۷ با الحاقات و اصلاحات بعدی، کشت شاهدانه بدون قصد تولید موادمخدر و روان گردان جرم نیست، برای تبیین و تمایز بین شاهدانه صنعتی با گونه هایی که در اصل برای برداشت مواد روان گردان کشت می شوند، ضابطه تعیین شده است.
مدیرکل حقوقی و امور مجلس ستاد مبارزه با موادمخدر اظهار داشت: شاهدانه همچون گیاهان دارویی و صنعتی بوده که به عنوان محصول راهبردی و ایجادکننده صنایع تبدیلی در اقتصاد مبتنی بر کشاورزی و صنایع تبعی آن، جایگاه ویژه ای دارد و درآمد خالص آن از حیث کشاورزی و صنایع تبدیلی، غذا و مکمل ها، الیاف و پارچه های ضخیم، مصالح ساختمانی، دارو و مواد بهداشتی، با درآمد ناشی از استخراج معادن و نفت قابل مقایسه است.
وی اضافه کرد: دبیرخانه ستاد مبارزه با موادمخدر با تعیین ضابطه، رفع موانع تولید و تشدید نظارت و جلوگیری از انحراف، نسبت به صدور دستورالعمل راجع به کشت شاهدانه صنعتی اقدام نموده است.
ترحمی خاطرنشان کرد: در این دستورالعمل، کشاورزان داوطلب کشت بذر تأییدشده گیاه شاهدانه که کمتر از ۳ دهم THC را دارا بوده و نسبت CBD آن غالب باشد، با دریافت مجوز از سازمان جهاد کشاورزی استان می توانند نسبت به کشت شاهدانه صنعتی اقدام نمایند.
وی افزود: در صورتیکه برای تولید مواد دارویی، احتیاج به کشت شاهدانه با بالاتر از ۳ دهم THC باشد، شرایط کشت شقایق الی فرا برابر بخشنامه مربوطه که در جلسه ۱۵۱ به تصویب ستاد و ابلاغ رئیس دولت رسیده، حاکم خواهد بود و کمیته راهبری و نظارت دبیرخانه ستاد بر این امر نظارت می کند.
ترحمی همین طور درباره ی کشت شقایق ایرانی (براکتئاتوم) اظهار داشت: با ابلاغ نماینده رئیس دولت و دبیرکل ستاد، کشت شقایق ایرانی (براکتئاتوم) با شرایط تحت کنترل برای تولید تبائین و نیازهای دارویی کشور مجاز اعلام گردید.
به گزارش روابط عمومی ستاد مبارزه با موادمخدر؛ وی ادامه داد: اینگونه شقایق که خاستگاه آن ایران است، هم اکنون به عنوان تأمین کننده مواد اولیه دارویی و مشخصاً تبائین در کشورهایی مانند استرالیا کشت می شود و با عنایت به ضرورت استحصال آلکالوئید مزبور با پروسه صنعتی، کشت این گیاه هیچ گونه انحرافی نداشته و جزو گیاهان سمی هم به حساب می آید.
مدیرکل حقوقی و امور مجلس ستاد مبارزه با موادمخدر افزود: تنها حلقه مفقوده در بهره برداری از آن در سالهای قبل، تحت کنترل بودن آلکالوئید تبائین بوده است؛ بنابراین شرکتهای دارویی از جمع آوری این گیاه توسط افراد بومی از طبیعت استفاده می کردند که برداشت اندام هوایی این گیاه، ضمن این که باعث به خطر افتادن محیط زیست و گونه های ژنتیکی این گیاه بومی ایرانی می شد، میزان ثمره آن هم در ماده تبائین، قابل برنامه ریزی در تأمین نیازهای دارویی کشور نبود.
ترحمی اظهار داشت: از آنجا که تبائین ماده اولیه برای تولید خیلی از داروهاست، بمنظور پیشگیری از وابستگی به واردات آن، خروج ارز از کشور و تقویت اقتصاد مقاومتی و سودجستن از مزایای کشت گیاه شقایق ایرانی (براکتئاتوم)، ایجاد صنایع تبدیلی بومی و دانش بنیان، تولید مواد اولیه دارو، صیانت از محیط زیست، رعایت اصول توسعه پایدار، حفظ منابع ژنتیکی گیاهان وحشی دارویی ایرانی و ایجاد اشتغال پایدار در این مورد، کشت گیاه شقایق ایرانی (براکتئاتوم) برای تهیه تبائین، برابر دستورالعمل راجع به کشت شقایق ایرانی (براکتئاتوم) ابلاغی توسط نماینده رئیس دولت و دبیرکل ستاد، ضابطه مند شده و قابلیت اجرا پیدا کرده است.
منبع: zipokala.ir

