وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام كرد: برنامه ریزی واردات خودرو های زیر ۱۰ هزار دلار

به گزارش زیپو کالا وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه وضعیت صنعت خودرو امروز آن چیزی نیست که به عنوان وزیر آنرا تایید کنم، اظهار داشت: بخشنامه واردات خودرو در نوبت بررسی در هیأت دولت می باشد اما، تاکید بر واردات خودرو های اقتصادی، یعنی زیر ۱۰ هزار دلار است تا جایگزین خودرو های ارزان داخلی که حذف شده، مثل تیبا و سمند شود.
به گزارش زیپو کالا به نقل از ایسنا، سیدرضا فاطمی امین در یک برنامه تلویزیونی اظهار نمود: مسائل حوزه خودرو بیش از ۴۰ سال است وجود دارد، اما یک دفعه باید حل شود. رییس جمهور در هشت محور دستوراتی داشتند یکی از آنها افزایش ضمانت خودرو به سه سال بود که اجرا شد. دوم افزایش ۵۰ درصدی تولید خودرو امسال است که برنامه ریزی شده است.
وی ادامه داد: برنامه چهارساله صمت سه مرحله دارد. تا اختتام ۱۴۰۱ به دنبال اصلاح ساختار و ثبات بخشی به تولید هستیم و از نیمه دوم امسال تمرکز روی کیفیت است که هنوز ملموس نیست.
وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره تعداد خودرو های تحویل شده، اظهار داشت: از شروع امسال تا ۱۸ خرداد، ۲۲۳ هزار دستگاه خودرو تحویل شده است در صورتیکه در زمان مشابه سال قبل ۱۷۰ هزار دستگاه خودرو تحویل شده بود، یعنی تحویل خودرو ۳۱ درصد رشد داشته است. همین طور از شروع امسال تا ۱۸ خرداد تعداد خودرو های ناقص کف ۱۴۷ هزار دستگاه بوده که این رقم در زمان مشابه سال قبل ۱۳۷ هزار دستگاه بوده است، یعنی ۶۵ درصد کاهش خودرو های کف را شاهد بودیم و کاهش تولید خودرو های کف به مدلول نظم یافتن تولید و زنجیره تولید است. امسال در این مقطع تولید ۱۴۴ هزار دستگاه خودرو کامل شده است درحالی که سال قبل به آمار به ۳۸ هزار دستگاه خودرو رسید.
فاطمی امین با اشاره به اینکه وزارت صمت ۲۵ درصد اقتصاد را مدیریت می کند که سه درصد آن به خودرو اختصاص دارد، اظهار نمود: مسائل صنعت خودروی کشور مربوط به امروز و روز گذشته نیست و شاید بیش از پنجاه سال است که این مسائل وجود دارد، اما این موارد یک دفعه برای همیشه باید حل وفصل شوند. صنعت خودرو نه آنقدر کوچک و بی اهمیت است که آنرا پنهان و صورت مسئله آنرا پاک نماییم، نه آن قدر حالا بالنده است که بتوان از آن دفاع کرد؛ پس باید مسائل مربوط به آنرا حل کرده و در یک دوره زمانی اجرا نماییم که ما این دوره زمانی را دو سال در نظر گرفته ایم و برای اجرا کردن آن، برنامه لازم تهیه شده است.

***تغییر کیفیت ملموس خودرو از آذر و دی امسال
بگفته وزیر صنعت، معدن و تجارت این برنامه دوساله تا اواخر سال ۱۴۰۴ ادامه دارد، یعنی از سال ۱۴۰۲ این مساله تغییر پیدا خواهدنمود و در حقیقت نقطه عطف همین بازه زمانی است. نمودارهای کیفیت رو به رشد هستند، اما نمی توان آنرا بیان کرد برای اینکه قابل لمس نیست؛ اما از آذر و دی امسال این تغییر کیفیت برای مردم ملموس تر خواهد بود. سال ۱۴۰۲ به سمت تنوع محصولات، کنار گذاشتن محصولات قدیمی و شروع جهش صادراتی حرکت خواهیم کرد و سال ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ نیز تمرکز بر تولید خواهد بود.

***وضعیت خودرو های ناقص
فاطمی امین در ادامه با اشاره به بازدید رییس جمهوری از شرکت های خودروسازی در اواخر اسفند سال گذشته(۱۴۰۰)، توضیح داد: رییس جمهوری در این بازدید در هشت محور دستوراتی را ابلاغ کردند که تمامی آن دستورات یا مقطعی بوده که اعمال شده یا برای اجرا نیازمند زمان بوده است. برای مثال یکی از دستورات ایشان افزایش گارانتی خودرو و از دو سال به سه سال بوده است که این مهم ابلاغ و اجرا شده است. دستور دیگر رییس جمهور افزایش ۵۰ درصدی تولید خودرو نسبت به سال قبل بود. بر این اساس سال قبل کمتر از ۹۰۰ هزار دستگاه تولید شد و امسال یک میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه خودرو تولید خواهد شد.
وزیر صمت با اشاره به اینکه شاخصی به نام عبور مستقیم خودرو وجود دارد، اشاره کرد: این شاخص یعنی از خودروهایی که وارد خط می شوند، چند مورد بطور کامل از خط خارج شده و چند مورد به عنوان خودروی ناقص وارد پارکینگ می شوند؛ امروز هم ایران خودرو و هم سایپا هر دو صد درصد عبور مستقیم خودرو دارند، یعنی خودرو در خط کامل بیرون آمده و وارد پارکینگ نمی گردد در صورتیکه در یک زمانی این رقم به ۱۸ درصد کل تولیدات هم رسیده بود؛ البته بطور دقیق میانگین تولید خودروی کامل سایپا بالای ۹۰ درصد و ایران خودرو از اوایل خرداد به بالای ۹۵ درصد رسیده است.
وی با اشاره به اینکه عبارتی که گفته می شود خودروسازها در اختیار دولت هستند، هم درست است و هم غلط، اظهار داشت: قوه قضاییه از سال قبل همه اموال ایران خودرو و سایپا را قیمت گذاری کرده است. سهام مدیریتی واگذار خواهد شد اما با اصلاح ساختار مدیریتی.
فاطمی امین با اشاره به اینکه حالا ظرفیت سه میلیون مونتاژ خودرو در کشور وجود دارد که البته در قسمت پرس و موتور کم است و تقاضا وجود ندارد، اظهار نمود: حال این پرسش وجود دارد که سرمایه گذاری ها کجاست؟ نزدیک به ۲ میلیون ظرفیت رنگ وجود دارد که سال قبل کمتر از ۵۰۰ هزار عدد تولید شد، برای اینکه سیستم های مدیریتی و ساختار شرکت های خودروسازی و مالکیت آنها در بحث های مالی و نقدینگی نتوانسته این ظرفیت را بالفعل کند.
وی ادامه داد: باید بررسی شود که چرا در یک قسمت سه میلیون ظرفیت وجود دارد، اما در قسمتی مانند پرس یک میلیون ظرفیت بیشتر نیست، برای اینکه این ها مسائلی نیست که یک شبه ایجادشده باشند.

*** آخرین اخبار از واگذاری ایران خودرو و سایپا
وزیر صمت در ادامه این برنامه اعلام نمود: صحبت مردم درباب تعلق خودروسازان به دولت هم می تواند درست باشد و هم می توان اظهار داشت که این طور نیست، اما برای از میان رفتن این شائبه از اسفند سال گذشته(۱۴۰۰) اقدامی انجام شد که برمبنای آن مرکز کانون وکلا و کارشناس رسمی قوه قضاییه تمام اموال مربوط به ایران خودرو و سایپا را قیمت گذاری کردند و نزدیک به ۷۰۰ ابلاغ در سایپا و ۶۰۰ ابلاغ در ایران خودرو برای کارهای مختلف صادر شد. امیدواریم در هفته آتی قیمت گذاری تمام اموال این دو شرکت به اتمام برسد تا بلافاصله واگذاری را شروع نماییم، بطوریکه در اولین مرحله شرکت های پارس خودرو، موندرو، سایپا سیترون و ایران خودرو خراسان خواهند بود و سهام مدیریتی واگذار خواهد شد. در اصل به سمتی خواهیم رفت تا اصلاح ساختار مدیریتی در صنعت خودرو محقق شود.
وی با اشاره به اینکه وضعیت صنعت خودرو امروز آن چیزی نیست که به عنوان وزیر تایید کنم، اشاره کرد: اما حرکتی که شروع شده شایان توجه است. برای مثال در بحث قرعه کشی سامانه یکپارچه شد و بر مراحل کار نظارت کردیم.

***راه حذف قرعه کشی

فاطمی امین با اشاره به اینکه برای حذف قرعه کشی باید عرضه و تقاضا نزدیک شود، اظهار داشت: هم اکنون یک و نیم میلیون تقاضا وجود دارد، اما تولید زیر یک میلیون است. این فاصله باید با واردات و افزایش تولید جبران شود.

***جزئیات جدید از واردات خودرو

این مقام مسئول در ادامه با اشاره به تهیه بخشنامه ۱۰ بندی واردات خودرو، اظهار نمود: یکی از این بندها ابهام داشت که اصلاح شده و در نوبت بررسی در دولت می باشد. دو تا سه ماه پس از تصویب، این بخشنامه عملیاتی خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه تاکید بر واردات خودرو های اقتصادی، یعنی زیر ۱۰ هزار دلار است، اظهار داشت: تیبا، سمند و پژو که از رده خارج می شوند، ارزان تر هستند و شاهین، تارا و غیره که می مانند، گران تر؛ پس باید برای قشری که خودروی ارزان می خواهد محصول داشته باشیم و به تدریج بتوانیم به سمت تولید داخل خودرو های ارزان با کیفیت هم برویم تا سبد محصولات کامل شود. این خودرو های ارزان هم لزوما چینی نیستند، بلکه اروپایی هم هست.

***توافق با روسیه برای ساخت خودرو به کجا رسید؟
فاطمی امین در ادامه درباره وضعیت توافق با روسیه برای تولید خودرو، اظهار داشت: پس از مشکلات ناشی از جنگ با اوکراین در روسیه، آنها مشتاق همکاری با ایران هستند، خصوصاً در بخش قطعه سازی. هم اکنون مذاکرات بین شرکتها درحال انجام و نقش وزارت صمت فقط تسهیل گری است.

*** لوازم خانگی قاچاق گران شد
این مقام مسئول همین طور از افزایش قیمت لوازم خانگی قاچاق آگاهی داد و اظهار داشت: از زمانی که ارز ۴۲۰۰ تومانی حذف شد، قیمت لوازم خانگی قاچاق افزایش پیدا کرد. چون قبل از آن مواد غذایی یارانه ای قاچاق و با درآمد آن، لوازم خانگی وارد می شد. سود آن هم به قدری بود که قیمت ها پایین باشد. هم اکنون واردات ممنوع می باشد. تنها رویه مجاز ته لنجی است که آن هم بیش از مقدار مجاز وارد می شود.
همین طور بگفته وی از مهر سال گذشته(۱۴۰۰) تا حالا قیمت لوازم خانگی از طرف تولیدکننده افزایش نداشته، اما کف بازار داشته که مربوط به نارسایی نظام توزیع است.
فاطمی امین در بخش دیگری از صحبت های خود از تولید سالانه بیش از ۱۶ میلیون دستگاه لوازم خانگی آگاهی داد و اظهار داشت: با راه اندازی خطوط تولید جدید، نیاز به واردات تلویزیون نخواهیم داشت.
وی همین طور در پاسخ به سوالی درباره دلیلهای افزایش قیمت لوازم خانگی اظهار داشت: افزایش قیمت های جهانی مواد اولیه مثل پنبه، روغن و پنل تلویزیون و همین طور افزایش نرخ پایه حقوق گمرکی که این عوارض را حدودا ۶ برابر می کند، از دلیلهای افزایش قیمت است. البته پارینه هم تورم لوازم خانگی نصف تورم میانگین کشور بود.

***آیا واردات کالاهای مشابه داخل متوقف می شود؟
وی با اشاره به اینکه سال قبل ۲۰۰ میلیون دلار واردات کالای مشابه به کشور انجام شده که البته در مقابل ۵۲ میلیارد دلار کل واردات درصد کمی است، اشاره کرد: شناسه کالا درحال اتصال به گمرک است. در اصل اتصال سامانه مشکلات را تا حدودی حل می کند. هم اکنون روزانه ۵ میلیون تراکنش در سامانه جامع تجارت ثبت می شود و همه بجز گمرک به آن متصل هستند.
فاطمی امین همین طور با اشاره به اینکه طی ماه های گذشته تراز تجاری بدون نفت مثبت شد، اظهار نمود: در کنار کارهای جاری، ساز و کارها را بطور اساسی بازنگری می نماییم و گزارش تغییرات تا حالا هم انتشار یافته است.

منبع: