ترین های اقتصادی در سال ۱۴۰۰- ۳ بازگشایی ال سی بین ایران و روسیه

به گزارش زیپو کالا سال ۱۴۰۰ اتفاقات متعدد زیادی در حوزه صنعت، معدن و تجارت رخ داد که گزارشی به بعضی از این رویدادها اشاره کرده ایم.

به گزارش زیپو کالا به نقل از مهر، سال ۱۴۰۰ اتفاقات متعدد زیادی در حوزه صنعت، معدن و تجارت رخ داد که در این گزارش به بعضی از مهم ترین اخبار در این سال اشاره شده است.
فروردین ۱۴۰۰
سال ۹۹ کارخانجات سیمان انتقاد زیادی به قیمت گذاری دستوری دولت داشتند و معتقد بودند حیات صنعت سیمان به سبب قیمت گذاری دستوری دولت به مخاطره افتاده است؛ ازاین رو با ورود به سال ۱۴۰۰، سیمان به صورت رسمی افزایش قیمت یافت. بر همین مبنا انجمن سیمان ۳۰ فروردین ماه ۱۴۰۰ در نامه ای به مدیران عامل شرکتهای سیمان خاکستری عضو این انجمن، قیمت های جدید سیمان را ابلاغ نمود.
همچنین در این ماه سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین در حوزه های اقتصاد، سیاست، دفاعی، فرهنگ، قضا و اینترنت به صورت رسمی رسانه ای شد؛ منتهی حواشی زیادی محور این سند شکل گرفت. در همین رابطه خبرگزاری مهر در گفت و گویی با مدیرکل آسیا و اقیانوسیه سازمان توسعه تجارت ایران به بعضی از این ابهامات پاسخ داد. برای مطالعه جزئیات بیشتر به اینجا رجوع کنید.
اردیبهشت ۱۴۰۰
شورای رقابت در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۰، قیمت خودرو را پس از ۶ ماه افزایش داد که بر این اساس قیمت محصولات ایران خودرو به صورت متوسط ۸.۲ درصد و محصولات سایپا به صورت متوسط ۸.۹ درصد افزایش پیدا کرد.
اردیبهشت ماه خبرگزاری مهر در مصاحبه ای خبر از تعلیق ۹ استاندارد خودرو داد. این استانداردها شامل محافظت از عابر پیاده، نشانگر تعویض دنده، نشانگر فشار باد تایر، کنترل پایداری در ترمزگیری، چراغ رانندگی در روز، الزامات نصب چراغ، سیستم ترمز اضطراری پیشرفته، سیستم اخطار انحراف از مسیر، استقامت کابین خودرو های تجاری است.
۲۷ اردیبهشت ماه هم علیرضا رزم حسینی وزیر سابق صمت اطلاع داد که ۶ هزار معدن که در طول ۴۰ سال قبل با فروش مجوز واگذار شده، اما بلا استفاده رها شده بود، آزاد شده است.
خرداد ۱۴۰۰
در خرداد ماه عمده اخبار در ارتباط با گرانی کالاها بود؛ در این ماه سیمان فله باآنکه در فروردین ماه ۴۰ درصد گران شده بود، اما شرکتهای سیمانی باردیگر مجوز تغییر بیشتر از ۱۰ درصدی در نرخ فروش محصولات یا عرضه خدمات را دریافت نمودند.
همچنین افزایش قیمت روغن نباتی ساخته شده حداکثر ۳۵ درصد مورد تأیید ستاد تنظیم بازار قرار گرفت.
قیمت شکر هم در این ماه افزوده شد و به ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان رسید که بعد از اعمال هزینه های مترتب، شکر در بسته های یک کیلوگرمی برای مصارف خانوار با نرخ ۱۵ هزار تومان فروخته شد.
در این ماه، انجمن صنایع شوینده، بهداشتی و آرایشی ایران در بخشنامه ای به شرکتهای عضو این انجمن، افزایش ۲۵ درصدی قیمت محصولات شوینده را اعلام نمود.
تیر ۱۴۰۰
علیرضا رزم حسینی وزیر سابق صمت در تیر ماه، تصمیمات پنجاهمین جلسه کارگروه توسعه صادرات را ابلاغ نمود که از نکات مهم این ابلاغیه، توسعه صادرات کالاهای صنعتی و معدنی در چارچوب معاملات رینگ صادراتی بورس بود.
رزم حسینی در این ماه از انعقاد قرارداد با دو شرکت بزرگ که علاقه مند هستند در ایران کار کنند اطلاع داده بود که قرار بوده رقیب ایران خودرو و سایپا شوند. البته تا آخر سال ۱۴۰۰ خبر جدیدی در این مورد منتشر نشد.
در تیر ماه قطع برق صنایع همچون فولاد و سیمان جدی تر شد و همین مبحث کاهش تولید در این صنایع را به دنبال داشت.
مرداد ۱۴۰۰
در این ماه حمید زادبوم رئیس کل سابق سازمان توسعه تجارت ایران از ابلاغ بسته پشتیبانی از صادرات غیرنفتی سال ۱۴۰۰ توسط معاون اول رئیس جمهور و رئیس ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی اطلاع داد.
اگرچه در نیمه اول سال جاری، کشور به شدت نیازمند واردات واکسن کرونا بود اما آنطور که مسعود خوانساری رئیس اتاق بازرگانی تهران اعلام نمود در فروردین سال جاری مقدمات واردات شش میلیون دوز واکسن توسط بخش خصوصی طی شده بود اما وزارت بهداشت مانع شد. همینطور اتاق تهران در گزارشی مستندات این مورد را منتشر نمود.
با توجه به روی کار آمدن دولت سیزدهم، سید رضا فاطمی امین که الان وزیر صمت است، برای سکانداری این وزارت خانه به مجلس ارائه شد که خبرگزاری مهر در گفت و گویی با فاطمی امین، بعضی از برنامه های اعلامی را بررسی کرد. جزئیات این گفت و گو را در اینجا بخوانید.
شهریور ۱۴۰۰
قیمت سیمان در نیمه نخست سال ۱۴۰۰ به شدت بالا رفت به صورتی که در مقطعی شاهد رسیدن قیمت سیمان پاکتی تا ۱۰۰ هزار تومان هم بودیم؛ در همین رابطه برای کنترل وضعیت وزارت صمت از زمان دولت دوازدهم تصمیم به عرضه سیمان در بورس کالا گرفت که در نهایت نهم شهریور ماه وزارت صمت در ابلاغیه ای، هرگونه خرید و عرضه سیمان خارج از بورس کالا را ممنوع اعلام نمود.
در ادامه پس از گذشت حدود ۲۰ روز از عرضه سیمان در بورس، فاطمی امین وزیر صمت اعلام نمود که قیمت سیمان به صورت پاکتی به زیر ۲۵ هزار تومان رسید و قیمت سیمان فله هم حدود ۱۸ هزار تومان ارزان تر شده است.
در این ماه، سازمان حمایت اعلام نمود که بنا بر تصمیم دولت به منظور شفاف سازی نظام تولید و توزیع و کنترل قیمتها در کشور، دستورالعمل ثبت اطلاعات در سامانه جامع تجارت و سامانه جامع انبارها ابلاغ گردیده است.
همچنین در این ماه، دیوان عدالت اداری مصوبه قیمت گذاری دستوری شن و ماسه را ابطال و اعلام نمود که ملاک تعیین قیمت عرضه و تقاضا خواهد بود.
مهر ۱۴۰۰
در این ماه، علیرضا پیمان پاک رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران از امکان گشایش ال سی بین ایران و روسیه به مهر اطلاع داد و اظهار داشت که یک بانک روس و یک بانک ایرانی سیستم تسویه ارزی دوجانبه شبیه سوئیفت راه اندازی کرده اند که روبلی است.
در این ماه مجلس شورای اسلامی به دنبال تصویب طرحی تحت عنوان طرح جرم انگاری عدم بازگشت ارز صادراتی بود که در نهایت به سبب مخالفت های زیاد، از تصویب این طرح منصرف شد.
دهم مهر ماه، محسن رضایی، معاون اقتصادی رئیس جمهور ابلاغیه ای ۲۶ ماده ای در جهت پشتیبانی از صادرات غیرنفتی کشور ابلاغ نمود.
جمعی از تولید کنندگان لوازم خانگی در نامه ای به محضر رهبر انقلاب درخواست پیشگیری از واردات محصولات خانگی کره ای را داشتند که در نهایت رهبری هم با این درخواست موافقت کرده و واردات لوازم خانگی کره ای ممنوع گردید.
در این ماه، وزارت صمت در بخشنامه ای اعلام نمود که در صورت عدم عرضه محصولات فولادی در بورس کالا، تولیدکنندگان محصولات فولادی اجازه خرید شمش از بورس را نخواهند داشت.
آبان ۱۴۰۰
پنجم آبان ماه، سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان دستورالعمل درج قیمت تولیدکننده به جای مصرف کننده بر روی کالاها را ابلاغ نمود.
در این ماه، معاون سابق وزیر صمت و شبکه دلالان در رابطه با وی که نقش زیادی در التهابات بازار روغن و کمبود این کالای اساسی در سال ۹۹ داشتند، توسط سازمان اطلاعات سپاه بازداشت شدند.
در آبان ماه، نهمین نشست اجلاس مشترک تجاری ایران و پاکستان برگزار شد که در این اجلاس، توافقات کارگروه های سه گانه تخصصی در بخش های مختلف توسعه روابط اقتصادی و تجاری بدست آمد. (جزئیات بیشتر)
شورای رقابت بالاخره در آبان ماه ۱۴۰۰ از فرآیند قیمت گذاری خودرو حذف شد و طبق اعلام وزیر صمت بررسی قیمت گذاری خودرو ها به ستاد تنظیم بازار سپرده شد.
در این ماه، دو خودروساز بزرگ کشور _ایران خودرو و سایپا_ بنا به تصویب شورای هماهنگی سران قوا در ۲۸ مهر ماه و تصمیم وزارت صمت بعنوان متولی جدید قیمت گذاری خودرو، مبادرت به افزایش قیمت بعضی از محصولات خود کردند. منتهی رئیس جمهوری به مبحث افزایش قیمت خودرو ها ورود کرد و در همین رابطه هم وزیر صمت به خودروسازان دستور بازگشت به قیمت های قبلی را داد.
در آبان ماه، خطوط منظم دریایی در حوزه دریای خزر به مقاصد بنادر روسیه و قزاقستان افتتاح شد.
آذر ۱۴۰۰
در آذر ماه، ساختار سازمانی وزارت صمت بعد از هشت سال تغییر کرد؛ یکی از این تغییرها تبدیل معاونت صنایع به معاونت های «صنایع عمومی»، «ماشین آلات» و «حمل و نقل» است.
واردات خودرو از خرداد سال ۱۳۹۷ و برای صرفه جویی در منابع ارزی ممنوع گردید اما در ادامه مسیر با عنایت به وضعیت آشفته بازار خودرو، نمایندگان مجلس تصمیم به آزادسازی واردات گرفتند؛ در همین راستا طرح ساماندهی صنعت خودرو اولین بار در خردادماه ۱۳۹۸ و در مجلس دهم به تصویب رسید. شورای نگهبان این طرح را در خردادماه ۱۳۹۹ به سبب مغایرت با بندهای «۸» و «۹» سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و هم بند «۷» سیاست های کلی تولید ملی، پشتیبانی از کار و سرمایه ایرانی، با اصل صد و دهم رد کرد.
در ادامه اما مجلسی ها اصرار بر آزادسازی واردات داشته و بعد از بررسی و رفع ایرادات مدنظر، طرح را در اواخر شهریور سال جاری با رای بالا تصویب و به شورای نگهبان ارسال کردند که مجدد از جانب شورای نگهبان رد و به مجلس بازگردانده شد.
مجدد بعد از اصلاح و ارسال طرح از جانب مجلس به شورای نگهبان، در نهایت این شورا با استناد به نامه رئیس هیأت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام، این مصوبه را مغایر با بند ۷ سیاست های کلی تولید ملی و همینطور بند ۹ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی تشخیص داده و طرح را مجدد به مجلس بازگرداند.
با توجه به این که قرار بود اوایل آذرماه قیمت های جدید خودرو اعلام گردد بالاخره هجدهم این ماه، قیمت جدید محصولات خودروسازان اعلام گردید. (جزئیات بیشتر)
در اواخر آذر ماه ۱۴۰۰، سید رضا فاطمی امین وزیر صنعت، معدن و تجارت در رأس هیئتی از فعالان اقتصادی کشورمان به سوریه سفر کرد.
دی ۱۴۰۰
شورای رقابت که حذف شدن از فرآیند قیمت گذاری را نمی پذیرفت بالاخره در چهارم دیماه در اطلاعیه ای اعلام نمود که شورای رقابت رسماً از قیمت گذاری خودرو کنار گذاشته شده است.
یازدهم دی ماه، تفاهمنامه همکاری میان وزارت صمت، بانک مرکزی و هفت بانک عامل برای اجرای طرح تأمین مالی زنجیره ای بنگاه های تولیدی و اقتصادی به امضا رسید.
قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوبه سال ۱۳۸۷ ابتدا ۵ سال به صورت آزمایشی تصویب و اجرا شد و به همین منوال در سالهای بعد هم در بودجه های سنواتی تمدید می شد. در نهایت لایحه اصلاح این قانون سال ۱۳۹۵ تقدیم مجلس و بعد از گذشت تقریباً ۴ سال در تیر ماه سال جاری اصلاح، تصویب و به دولت ابلاغ و اعلام گردید که باید از ۱۳ دیماه اجرایی شود.
بر همین اساس، ۹ درصد مالیات خرید طلا فقط به سود و اجرت طلا تعلق گرفت و اصل طلا از این مالیات معاف شد.
در این ماه علیرضا پیمان پاک رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران اعلام نمود که استفاده از سامانه های بلاکچین برای جایگزینی ال سی مورد پذیرش بانک مرکزی قرار گرفته است.
در این ماه با رونمایی سامانه ای، مداخله کارمندان در معاملات دولتی به صورت سیستمی و هوشمند ممنوع گردید. (جزئیات بیشتر)
همچنین در دی ماه، فاز دوم طرح درج قیمت تولیدکننده بر روی کالاها با ابلاغ دستورالعمل درج قیمت تولیدکننده / واردکننده از جانب رئیس سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان کلید خورد.
بهمن ۱۴۰۰
در بهمن ماه، وزیر صمت در رأس هیئت بزرگ تجاری از بخش خصوصی و دولتی به منظور گسترش مناسبات تجاری با کشورهای همسایه به عمان و امارت سفر کرد. (جزئیات بیشتر)
علیرضا پیمان پاک رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران اعلام نمود که بلاک چین در سامانه جامع تجارت پیاده سازی شد.
در این ماه، سازمان حمایت فهرست جدید مواد غذایی مشمول درج قیمت تولیدکننده و جدول ضرایب سود توزیع در شرکتهای پخش سراسری و عمده فروشی ها را اعلام نمود. (جزئیات بیشتر)
اسفند ۱۴۰۰
در کارگروه مشترک وزارت صمت و بانک مرکزی، امکان واردات اعتباری در سامانه نیما فراهم گردید. مطابق این بخشنامه تجار می توانند با استفاده از برات اسنادی مدت دار با سررسید پرداخت سه ماهه نسبت به تأمین ارز واردات در قالب بخشنامه ابلاغی اقدام نمایند.
پس از کش و قوس های فراوان در مورد اینماد، بالاخره در اسفند ماه دیوان عدالت اداری در حکم خود بر قانونی بودن اجبار نماد اعتماد الکترونیکی تأیید کرد.
طبق مصوبه مجلس مقرر شد برای سال آینده تعداد ۵۰.۰۰۰ دستگاه خودرو سواری و ۲۰.۰۰۰ دستگاه خودرو سواری دوگانه سوز (هیبریدی و برقی) وارد شود.
در این ماه، رئیس جمهور به صورت از پیش اعلام نشده از پارکینگ ها و خط تولید ایران خودرو بازدید کرد و در جریان مشکلات این شرکت تولیدی قرار گرفت و در این راستا ۸ دستور برای کمی و کیفی سازی خودرو صادر کرد. (جزئیات بیشتر)