گرانی، عیدی دولت!

زیپو کالا: در حالی روزهای پایانی سال ۹۹ را سپری می نماییم که اغلب مردم با گرانی اقلام خوراکی دست و پنجه نرم می کنند.

به گزارش زیپو کالا به نقل از مهر، وطن امروز نوشت: در حالی روزهای پایانی سال ۹۹ را سپری می نماییم که اغلب مردم با گرانی اقلام خوراکی دست و پنجه نرم می کنند. این گرانی ها حتی موجب واکنش مقام معظم رهبری شد و ایشان فرمودند این گرانی ها راهکار دارد. حالا چند روز بعد از سخنان ایشان، رئیس جمهور دستور به کنترل بازارها داده است.
طبق آخرین گزارش مرکز آمار، تورم نقطه به نقطه اقلام خوراکی در بهمن ماه به بیش از ۶۰ درصد رسیده؛ اتفاقی که برای اولین بار در اقتصاد بعد از انقلاب رخ داده و نشان از آن دارد که شرایط معیشتی مردم در وضعیت مناسبی قرار ندارد. در کنار تورم افسارگسیخته، نایابی و کمیابی برخی اقلام خوراکی هم در چند ماه اخیر رخ داده که موجب پدیدار شدن تصاویر ناراحت کننده تشکیل صف در مقابل فروشگاه های اقلام خوراکی شده است.
هم حالا مرغ، اصلی ترین مشکل مردم در میان اقلام خوراکی است. قیمت مرغ در نیمه دوم سال جاری طی روند صعودی به بیش از ۳۵ هزار تومان رسید و پس از چند هفته انکار و پاسکاری وظایف توسط وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت، در نهایت دولت توانست با توزیع گسترده ذخایر راهبردی نهاده های دامی، قیمت را تا حدودی کنترل کند. از پرواز مرغ در میانه سال چند ماهی نگذشته که باردیگر در آستانه شب عید قیمت مرغ رو به افزایش گذاشته و به بیش از کیلویی ۳۰ هزار تومان رسیده است. افزایش قیمت مرغ در حالی است که دولتمردان به صورت مکرر خبر از توزیع مرغ با قیمت مصوب ۲۰، ۴۰۰ تومان می دهند. البته مرغ با این قیمت را نمی توان براحتی خریداری کرد و برای خرید آن باید ساعت ها با وجود شیوع ویروس کرونا و فاصله گذاری اجتماعی در صف ایستاد. فروشندگان مرغی که به آنها مرغ دولتی نرسیده و ایضا می خواهند ضمن عقب نیفتادن از بازار توسط تعزیرات جریمه نشوند، مجبورند مرغ را به صورت قطعه قطعه شده به فروش برسانند. بررسی ها نشان میدهد الان قیمت هر کیلو ران مرغ ۳۴۳۰۰ تومان، هر کیلو سینه مرغ ۳۷۷۰۰ و هر کیلو فیله مرغ ۵۶، ۶۰۰ تومان است.
دیگر کالای پروتئینی که شرایط مناسبی ندارد گوشت است. گوشت گوساله الان در تهران با قیمت بیش از کیلویی ۱۳۰ هزار تومان فروخته می شود. البته از روز گذشته وزارت صمت طرح توزیع گوشت را آغاز نموده و مقرر است در آن گوشت گوساله را با قیمت ۹۹ هزار تومان بفروشد. البته این طرح تا حالا نتوانسته در قیمت گوشت گوساله در بازار آزاد تأثیرگذار باشد.
از سوی دیگر اختتام سال زمانی هم برای خرید شیرینی و آجیل شب عید است که این بازارها هم شرایط مناسبی ندارند و قیمت های سرسام آور در آنها دیده می شود.
گلایه رهبر انقلاب از نابسامانی بازارها در آستانه نوروز
جمعه هفته پیش بود که رهبر معظم انقلاب در مراسم روز درختکاری و هفته منابع طبیعی، با اشاره به مشکلات معیشتی مردم بر اثر کرونا فرمودند: این وضع در آستانه عید غصه بزرگی به وجود آورده است. حضرت آیت الله العظمی خامنه ای با ابراز ناخرسندی از گرانی ها و مشکلات معیشتی افزودند: این مشکلات، همه چاره دارد و بارها در جلسات گوناگون این نکات را تذکر داده و راهکارهای مورد نظر کارشناسان را به مسؤولان گفته ایم.
کالاهای ضروری در بازار فراوان است
پس از انتقاد رهبر حکیم انقلاب اسلامی از نابسامانی بازارها در آستانه نوروز، رئیس دولت هم روز گذشته در دویست ونهمین جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی، دستوراتی برای مدیریت بازارها صادر کرد. حسن روحانی با تاکید بر اجرای کامل و سریع برنامه های تنظیم شده برای تامین کالا و مدیریت قیمت ها اظهار داشت: همچون جلوه های شکست دشمن در جنگ اقتصادی، وفور کالاهای ضروری در بازار در وضعیت سخت کشور بوده اما متأسفانه مدیریت قیمت ها به نحو مناسبی انجام نشده و به زندگی و معیشت مردم فشار وارد کرده است. وی اشاره کرد: دولت در اجرای تذکرات مقام معظم رهبری در مدیریت قیمت کالاهای اساسی، برنامه هایی را در نظر گرفته است که امیدوارم با همکاری اصناف و بخش خصوصی، به سرعت اجرائی شود و با سوءاستفاده و گران فروشی خاطیان برخورد شود. روحانی در همین رابطه وزارت صمت را موظف کرد با طراحی های ویژه و سریع الوصول ضمن کوتاه کردن مسیر زنجیره تولید تا توزیع و عرضه گسترده میوه و مواد غذایی به همراه شفافیت اطلاعات در روزهای سال نو و همین طور ماه مبارک رمضان، برای کاهش قیمت ها اقدامات لازم را انجام دهد.
التهابات اخیر ناشی از جو روانی است
عصر روز گذشته معاون اول دولت هم با حضور در جلسه تامین کالاهای اساسی با تشکر از بانک مرکزی برای تامین ۱۰ میلیارد دلار ارز برای کالاهای اساسی در سال ۱۳۹۹ اظهار داشت: برای ۶ ماه نخست سال آینده هم ۶ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی برای تامین کالاهای اساسی مورد نیاز کشور اختصاص می یابد. اسحاق جهانگیری با اشاره به گزارش دستگاه های ذی ربط درباره تولید، توزیع و قیمت روغن در بازار اظهار داشت: باتوجه به افزایش تولید و توزیع و نیز ذخایر روغن در کشور، نهادهای متولی باید با آگاهی بخشی و استفاده از همکاری رسانه ها، فضای روانی به وجود آمده را که منجر به خرید بیش از اندازه و احتکار کالا می شود، از بین ببرند. وی با اشاره به اجماع نظر همه مسؤولان کشور برای تخصیص ارز به کالاهای اساسی و نیز دستور رئیس جمهوری در خصوص لغو یک مصوبه درباره افزایش تعرفه واردات روغن گفت: البته این شرایط به دنبال برخی تنش های روانی به وجود آمده است اما هیچ منطق و دلیلی برای کمبود روغن در کشور وجود ندارد. وی با تاکید بر ضرورت نظارت و رسیدگی دقیق سازمان حمایت مصرف کنندگان و سازمان تعزیرات بر بازار و پرونده های تخلفاتی، از استانداران کشور به ویژه استانداران استان های مرزی کشور خواست با رصد و نظارت دقیق، موضوع قاچاق روغن را باتوجه به افزایش قیمت جهانی این محصول در دستور کار خود قرار دهند.
با توجه به تذکر رهبر انقلاب، خودرا مکلف به رفع مشکلات می دانیم
همچنین روز گذشته دبیر ستاد تنظیم بازار با اشاره به جلسه شنبه شب هفته جاری به دنبال انتقاد مقام معظم رهبری از نابسامانی های بازارهای مختلف، به استفاده از شبکه منتخب توزیع در کنار نظام توزیع و عرضه سنتی اصرار کرد و اظهار داشت: یکی از مسائلی که امشب مورد تاکید و تأیید قرار گرفت ایجاد بستر مناسب برای باغداران و تولیدکنندگان در امتداد عرضه مستقیم میوه و تولیدات خود به مصرف کننده بود تا با حذف دلالان بعنوان یکی از عوامل افزایش قیمت، علاوه بر تعدیل قیمت ها در سطح عرضه، تولیدکننده نیز منتفع شود.
عباس قبادی با اعلان اینکه ۸۰ نقطه در میادین میوه و تره بار تهران و شهرستان های اطراف بعنوان غرفه عرضه مستقیم میوه، به صورت رایگان در اختیار اتحادیه ها، انجمن ها و باغداران قرار خواهد گرفت، اشاره کرد: ایجاد شبکه منتخب عرضه نیز در کنار شبکه سنتی و عرضه مستقیم کالا توسط تولیدکننده، یکی دیگر از تمهیدات در نظر گرفته شده برای تعدیل قیمت ها و همین طور حفظ حقوق تولیدکننده است. در این طرح غرفه های منتخب در میادین میوه و تره بار مشخص می شوند که سیب و پرتقال را به صورت مستقیم از تولیدکننده تهیه کرده و آنرا در اختیار شبکه منتخب توزیع خرد و واحدهای صنفی سطح شهر قرار می دهند تا علاوه بر تعدیل قیمت، دسترسی مردم برای تامین این کالاها نیز آسان تر باشد.
وی از شروع توزیع میوه شب عید در سراسر کشور از ۲۰ اسفند آگاهی داد و اظهار داشت: تجربه نشان داده است مداخله دولت در بازار می تواند نتیجه عکس داشته باشد، بدین سبب ما سعی کردیم با ایجاد هماهنگی بین بخش های مختلف تولید، توزیع و عرضه کالا و مدیریت بازار از این طریق، در کنار نظارت، حداقل مداخله را داشته باشیم و تنها در وضعیت ضروری ورود نماییم و سیاست ما در بخش میوه، تعدیل قیمت ها با کمک عرضه زیاد، گسترده و مستقیم است تا با حذف واسطه اضافه و ایجاد اتصال بین حلقه های تولید، توزیع و مصرف، حقوق تمام زنجیره را تامین نماییم.
وزارت صمت باید با ایجاد سامانه واسطه ها را حذف کند
وزیر سابق صنعت، معدن و تجارت در ارتباط با گلایه های مقام معظم رهبری از گرانی ها و نقش دلال ها دراین زمینه اظهار داشت: در مناسبت ها نظیر ماه رمضان، عید نوروز و روزهایی که کالا خواهان و مشتری بیشتری دارد، سودجویی خودنمایی می کند. مهدی غضنفری با اعلان اینکه گرانی ها ریشه در گران فروشی و سایر عوامل دارد، اضافه کرد: این مسائل ناشی از قیمت ارز و هزینه های حمل و نقل است. باید این ۲ لایه دلیل را با هم پوشش داد. وی اظهار داشت: وزارت صمت باید سامانه ای بوجود آورد که کشاورز محصول خودرا در آن وارد کند و مردم و بنکدار کالا را خریداری کنند؛ از این طریق کل واسطه ها حذف می شود. وی با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی مشکل سهم خواهی در بازار دارد، اضافه کرد: این وزارتخانه با بازار دوست نیست، چون همیشه سهمی در تولید داشته و قواعد بازار را نمی داند.
وزیر سابق صمت با اعلان اینکه هویت بازار در نزد وزارت صمت آشکار نیست، افزود: عده ای در صدر می ایستند و دستوراتی می دهند تا وزارتخانه ها را جداسازی کنند که ناشی از عدم علم داشتن به قواعد حکمرانی است. غضنفری اضافه کرد: در این بین ناکارآمدی هایی دارند در صورتیکه عده ای توان خرید مرغ و گوشت و درآمدی برای خرید در اختیار ندارند. وی اظهار داشت: یکی از قواعد در جمهوری اسلامی که بر آن پا می گذاریم، نرخ رشد است و وقتی اقتصاد تا ۸ درصد بزرگ نمی گردد، بدین معناست که ما رو به فقر می گذاریم.
وزیر سابق صمت تصریح کرد: ناتوانی در قیمت خرید از تبعات این معضل است؛ دیگری هم عدم قدرت برای تنظیم گری است. غضنفری اضافه کرد: ما باید تنظیم نماییم تا کالاها به مقصد برسند که می توان سامانه هایی ایجاد کرد تا تنظیم گری شکل بگیرد. وی افزود: همیشه گفته ام از مزرعه تا منزل فاصله بسیاری وجود دارد که فضای «آی تی» باید این فاصله را به حداقل برساند.
وزیر سابق صمت اظهار داشت: تا اختتام دولت اگر اقتصاد به همین شکل تحویل شود، کار بزرگی است و انتظار گشایش که از طرف رئیس جمهور مطرح می شود، اشتباه است. غضنفری اشاره کرد: رئیس جمهور طوری سخن می گوید که گویی می خواهد نامزد ریاست جمهوری برای ۸ سال آتی شود، در صورتیکه باید درباره کوله بری و سوخت بری پاسخگو باشد و بگوید چرا اینها در دوره او توسعه یافته است! وی ادامه داد: رئیس جمهور بعنوان یک مدعی سخنرانی می کند و می گوید ما تازه در حال برنامه ریزی هستیم، در صورتیکه شما همین که بازار شب عید را جمع کنید، کاری انجام داده اید و باید بی خیال باقی راه شوید.

منبع: